Niedoceniana, choć ostatnio zyskuje na popularności kuchnia australijska, zwana także kuchnią fusion to prawdziwa gratka dla smakoszy. Jest bardzo różnorodna - z jednej strony łączy tradycyjną kuchnię Aborygenów, a z drugiej nowoczesne połączenia i techniki zwane czasem kuchnią fusion.
Jak najlepiej przedstawić te z pozoru bardzo kontrastujące smaki?
Przekonajcie się sami!
przepis pochodzi z
Australia
gotowe w
20 minut
przepis na
4
osoby
Ugotuj ryż basmati Uncle Ben’s. Groszek cukrowy umyj i zblanszuj przez 15 sekund w zagotowanej wodzie. Następnie przelej zimną wodą. Brokuł umyj, podziel na małe różyczki i gotuj przez 5-8 minut.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju sezamowego, podsmaż cebulę, czosnek oraz szynkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony szczypiorek. Następnie dodaj brokuł, zielony groszek i groszek cukrowy pokrojony na mniejsze kawałki. Kilka sztuk groszku cukrowego zostaw do dekoracji.
Dodaj ryż i smaż jeszcze chwilę. Całość przypraw solą i pieprzem. Podawaj każdą porcje smażonego ryżu z jajkiem sadzonym.