Pikantne kiełbaski w sosie meksykańskim

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.  

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

składniki

400 g Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne
350 g kiełbasy wieprzowej
2 średnie cebule
2-3 łyżki oleju
2 listki laurowe (opcjonalnie)
1-2 ząbki czosnku
200 g groszku z puszki

przepis

1

Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim drobno pokrojoną cebulę. Posiekaj czosnek i odcedź groszek zielony na sicie.

2

Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż wraz z cebulą przez chwilę.

3

Dodaj sos Uncle Ben’s Meksykański Chilli Con Carne, czosnek, połamany listek laurowy i groszek zielony. Całość gotuj ok.10 min na niewielkim ogniu mieszając co jakiś czas.

4

Sposób podania: podawaj na ciepło z pieczywem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media

Ustawienia plików cookie