Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!
Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.
przepis pochodzi z
Meksyk
gotowe w
30 minut
przepis na
4
osoby
Przygotuj naleśniki i produkty potrzebne do przygotowania farszu.
Na patelni podgrzej olej i usmaż mięso mielone. Przysmażone mięso rozdrobnij na mniejsze kawałki. Odstaw na bok. Na drugiej patelni podsmaż na oleju na złocisto poszatkowaną cebulę. Zmniejsz płomień i dodaj Sos Uncle Ben’s® Meksykańskiego Chilli Con Carne. Następnie dołóż fasolę oraz rozdrobniony czosnek. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj i podgrzej całość. Przypraw do smaku solą. Tak przygotowany farsz zagęścić, wsypując bułkę tartą. Wymieszaj i jeszcze przez chwilę smaż.
Gdy farsz nieco ostygnie, napełnij nim naleśniki, układając go po środku naleśnika z wolną przestrzenią przy brzegu.
Ułóż naleśniki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posyp tartym serem i wiórkami masła. Naczynie umieść w średnio nagrzanym piekarniku i zapiekaj ok. 15 min. Sposób podania: prosto z piekarnika, najlepiej z surówkami.