Kurczak Adobo

przepis pochodzi z
Filipiny

gotowe w
40 minut

przepis na
4 osoby

składniki

250 g Ryż Basmati
1 kg podudzi kurczaka
3 liście laurowe
3-4 ząbki czosnku
2 cm imbiru
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżka pieprzu ziarnistego
1 łyżka cukru
sól
olej
szczypiorek

przepis

1

Kurczaka włóż do miski. Dodaj do niego sos sojowy, ocet, zgnieciony czosnek, drobno pokrojony imbir, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc do zamarynowania.

2

Po tym czasie obsmaż kurczaka na rozgrzanym oleju, dodaj pozostałą cześć marynaty i pół szklanki wody. Gotuj pod przykryciem, mieszając co jakiś czas przez około 30 minut. Dopraw do smaku cukrem i solą.

3

Zdejmij podrywkę i gotuj jeszcze przez kilka minut aż odparuje nadmiar wody. Podawaj z ugotowanym ryżem posypanym pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

i gotowe :)

Nie zapomnij do tej potrawy:

Ryż Basmati

więcej

Zobacz także przepisy z:

Filipiny

zobacz inne przepisy inne

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media

Ustawienia plików cookie