Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.
Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!
przepis pochodzi z
Francja
gotowe w
40 minut
przepis na
5
osób
Rozgrzej piekarnik do 185°C.Mleko zagotuj z cukrem pudrem oraz laską wanilii i szczyptą soli. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu aż będzie miękki. Mieszaj co jakiś czas delikatnie, aby ryż nie przywarłdo dna garnka. Przygotuj w tym czasie karmel podgrzewając w rondlu cukier z 2-3 łyżkami wody. Nie mieszaj, poczekaj aż powstanie ciemny karmel.
Przelej karmel do formy, obracając formę pokryj lekko brzegi formy. Wyjmij z ryżu kawałki wanilii. Gdy ryż lekko przestygnie dodaj wymieszane jajka oraz masło.
Następnie przełóż ryż do formy z karmelem. Piecz w kąpieli wodnej (większe naczynie wypełnione wodą) przez około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 10 minut przed wyjęciem z formy. Przyłóż na dno talerz i odwróć całość. Podawaj posypane posiekanymi pistacjami.