Zapraszamy do kuchni bengalskiej, w której króluje gorczyca. Olej z jej nasion jest najbardziej czykorzystywanym olejem do smażenia, a nasiona gorczycy znajdziecie w niemal każdym daniu. Poznajcie smaki, których do tej pory nie znaliście!
przepis pochodzi z
Bangladesz
gotowe w
25 minut
przepis na
4
osoby
Rybę umyj, oczyść i osusz. Odetnij skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny i połącz z łososiem.
Pokrój w kostkę cebulę, pomidory oraz czosnek.
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę wraz z kurkumą, chili, garam masala oraz kuminem. Dodaj następnie pomidory i czosnek. Gdy warzywa na patelni zaczną się rozpadać, dodaj łososia i podlej odrobiną wody. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Podawaj z porcją ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s posypane świeżą kolendrą.