Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!
Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.
Zaczynamy? :)
przepis pochodzi z
Wietnam
gotowe w
30 minut
przepis na
4
osoby
Mięso kurczaka pokrój w 2 centymetrową kostkę. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Ugotuj ryż Ben's Original według instrukcji podanych na opakowaniu.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i wysmaruj tłuszczem dużą formę do zapiekania. Ułóż połówki papryk w formie do zapiekania i wstaw do pieca na 15 minut. Do kurczaka dodaj sos sojowy i dokładnie wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej, smaż kurczaka po 5 minut z każdej strony. W tym samym czasie doprowadź do wrzenia sos słodko-kwaśny. Dodaj połowę ryżu do mięsa i dobrze wymieszaj.
Upieczoną paprykę delikatnie wyjmij z formy. Do każdej nałóż przygotowane nadzienie. Serwuj paprykę z pozostałym ryżem oraz porcją sosu słodko-kwaśnego. Przystrój zieloną bazylią.