Żółte curry z kurczakiem

przepis pochodzi z
Wietnam

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Wiedzieliście, że kuchnia wietnamska uznawana jest za najzdrowszą na świecie? Chyba nie trzeba więcej, by zaprosić Was w podróż wąskimi uliczkami Wietnamu na przepyszne dania.

Wietnamską kuchnię wyróżnia nie tylko różnorodność smaków, które dostarczają naszym podniebieniom niezwykle egzotycznych wrażeń, ale też zasada yin i yang, którą kierują się Wietnamczycy przy doborze potrawy do swojego samopoczucia.Jesteśmy ciekawi, jak ten przepis wpłynie na Twój nastrój :)

Gotujemy?

składniki

250 g Ryżu Jaśminowego
100 g kiełków sojowych
mała czerwona papryka
łyżeczka proszku curry
100 ml śmietany
100 ml buliony (z 1 kostki bulionu)
200 g różyczek brokuła
2 łyżki rodzynek
2 duże piersi kurczaka (lub jedna z indyka)

przepis

1

Oczyść brokuła i podziel na małe różyczki. Ugotuj, odcedź. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Ugotuj Ryż Jaśminowy Uncle Ben’s®. Ugotuj Ryż Jaśminowy Uncle Ben’s®.

2

Z piersi wykrój 4 kotlety. Usmaż na patelni z dodatkiej 2 łyżek oleju.

3

Na tej samej patelni, podsmaż proszek curry, dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj parpykę, gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj brokuły i kiełki sojowe, wymieszaj.

4

Podawaj mięso na łożu z ryżu polane sosem i posypane rodzynkami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media