Żeberka po chińsku w aromatycznym sosie sojowym

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Seczuańskiego Chilli Fusion
250 g Ryżu Długoziarnistego
500 g żeberek wieprzowych
200 g zielonego groszku
2 łyżki cukru
3 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia

przepis

1

Podziel żeberka na porcje. W misce wymieszaj sos sojowy z cukrem. Wymieszaj dokładnie mięso z sosem i odstaw na 10 minut.Ugotuj ryż basmati lub długoziarnisty według instrukcji na opakowaniu.

2

Na rozgrzanej patelni obsmaż żeberka z każdej strony. Dodaj Aromatyczny sos Uncle Ben's® i gotuj 5 minut pod przykryciem. Dorzuć zielony groszek i duś jeszcze 5 minut.

3

Serwuj z sosem i białym ryżem.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!