Wołowina z morelami i sosem seczuańskim

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Seczuańskiego Chilli Fusion
250 g Ryżu Długoziarnistego
12 moreli suszonych
1 duża czerwona papryka
400 g wołowiny

przepis

1

Morele zalej gorącą wodą. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w duże kawałki. Wołowinę pokrój w cienkie plasterki. Ugotuj ryż według instrukcji z opakowania.

2

Na rozgrzanej patelni podsmaż z obu stron wołowinę z dwiema łyżkami oleju. Dodaj paprykę i namoczone morele, zalej sosem Seczuańskim Chilli Fusion Uncle Ben’s® i gotuj 5 minut.

3

Gotowe! Podawaj z sosem i ryżem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media