Wołowina z imbirową nutą

przepis pochodzi z
Indie

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Czy kuchnia indyjska jest tak ostra, jak mówią? Czy indyjskie desery są najsłodszymi deserami na świecie? Nie ma się nad czym zastanawiać! Przekonajcie się sami ;)

Zapraszamy do wspólnego gotowania!


  • Kuchnia indyjska jest pełna kolorów i aromatów, przeplatają się w niej smaki cynamonu, kurkumy, szafranu, anyżu i kolendry.
  • Charakterystyczne dla kuchni indyjskiej jest to, że opiera się ona o naturalnych składnikach, dzięki czemu bardzo korzystnie wpływa na zdrowie.

Spróbujecie?

składniki

2 duże cebule
2 łyżki sosu sojowego
kawałek imbiru średniej wielkości
400 g polędwicy wołowej
czerwona papryka

przepis

1

Obrany imbir zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Wołowinę pokrój w dość cienkie plasterki. W misce wymieszaj sos sojowy z imbirem oraz dodatkiem łyżki oleju. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj.

2

Obierz i pokrój w talarki cebulę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.

3

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 3 minuty, następnie dodaj paprykę i duś jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij warzywa z patelni. Na czystej, rozgrzanej patelni smaż krótko mięso z dwóch stron.

4

Podawaj wołowinę z ugotowanym ryżem Basmati Uncle Ben’s® i duszonymi warzywami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media