Wieprzowina z woka

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

250 g Ryżu Basmati
400 g mięsa wieprzowego
1 marchewka
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego

przepis

1

Marchewkę obierz i pokrój w słupki, 4 centymetrowej długości. Paprykę oczyść i pokrój w regularne paski o podobnej długości. Mięso pokrój najpierw w plasterki, a następnie w paski. Ugotuj Ryż Basmati Uncle Ben’s®.

2

Rozgrzej wok lub głęboką patelnię, dodaj olej i dorzuć mięso oraz posiekany czosnek, a następnie sos sojowy. Smaż mieszając na dużym ogniu. Kolejno dodawaj marchewkę i paprykę.

3

Podawaj wieprzowinę z woka z porcją warzyw oraz ryżem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media