Warzywa po bengalsku

przepis pochodzi z
Bangladesz

gotowe w
20 minut

przepis na
4 osoby

Zapraszamy do kuchni bengalskiej, w której króluje gorczyca. Olej z jej nasion jest najbardziej czykorzystywanym olejem do smażenia, a nasiona gorczycy znajdziecie w niemal każdym daniu. Poznajcie smaki, których do tej pory nie znaliście!

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego
dynia Hokkaido
4-5 ziemniaków
1 bakłażan
1 cebula
łyżeczka startego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kuminu
1/2 słodkiej papryki
2 liście laurowe
łyżeczka gorczycy
łyżeczka chili
łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
kolendra
sól

przepis

1

Przygotuj produkty :)

2

Do dużej patelni wlej olej, dodaj przyprawy ( starty imbir, kurkumę, kumin, paprykę, chili, liście laurowe oraz gorczycę). Podgrzewaj przez 2-3 minuty stale mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkęcebulę oraz ziemniaki, smaż przez około 5-6 minut.

3

Następnie wsyp pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, całość zalej połową szklanki wody. Gotuj pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw solą i cukrem.

4

Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z porcją ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s.

4

Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z porcją ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media