Tatar z tuńczyka

przepis pochodzi z
Japonia

gotowe w
20 minut

przepis na
3 osoby

Japonia jest krajem, w którym gotowanie stanowi nierozerwalną  część kultury. Sposób, w jaki potrawy są przygotowywane, podawane i jedzone jest sztuką, a ważniejsze od samego dania są tradycja i estetyka. Chcecie się przekonać, co czeka Was w kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni?


  • Jeśli mielibyśmy w dwóch słowach opisać kuchnię japońską, to użylibyśmy słów: harmonijna i naturalna.
  • Japońskie jedzenie jest uznawane za najzdrowsze na świecie! Dominują w nim świeże warzywa, owoce morza i ryby.
  • Fundament kuchni Japońskiej stanowi ryż - znajdziemy go w niemal każdej potrawie,
  • Najbardziej popularną japońską tradycją jest ceremonia picia herbaty, której Japończyk poświęca około 40 minut dziennie.

składniki

125 g Ryżu Długoziarnistego
450 g tuńczyka
2 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka cebuli dymki
1 mały świeży ogórek
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka białego sezamu
sok z ½ limonki
sól i pieprz

przepis

1

Ugotuj ryz długoziarnisty. Dobrze schłodzonego tuńczyka oraz ogórka pokrój w bardzo drobną kostkę

2

Wymieszaj wraz z tuńczykiem sos sojowy, olej arachidowy, sok z limonki. Następnie dodaj pokrojoną dymkę oraz sezam.

3

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!