Tajskie zielone curry

przepis pochodzi z
Tajlandia

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Mówi się, że kuchnię tajską ukształtowała kuchnia chińska i indyjska - takie połączenie nie może się nie udać! Zapraszamy do Tajlandii.

Jakie smaki spotkacie w tej kuchni? Od delikatnych, aromatycznych po piekielnie ostre. Tajska kuchnia bawi się smakiem i kolorem, łącząc kolendrę, trawę cytrynową, pasty curry, miętę, limonkę, owoce morza, mleko kokosowe, warzywa i mięsa. To połączenie składa się na lekkie dania, które podbijają serca na całym świecie.

Ciekawe, czy skradną i Twoje? :)

składniki

250 g Ryżu Jaśminowego
300 g piersi kurczaka
200 ml mleczka kokosowego
200 ml intensywnego bulionu drobiowego
3 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
łyżka oleju roślinnego
plasterki cytryny i prażone płatki migdałów
marchewka pokrojona w paski długości 3 cm

przepis

1

Mięso kurczaka pokrój w paseczki. Ugotuj Ryż Jaśminowy Uncle Ben’s® według przepisu na opakowaniu.

2

W dużym rondlu podsmaż pastę curry z łyżką oleju, dodaj bulion i zagotuj. Zmiejsz ogień, dorzuć marchewkę i mięso z kurczaka. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Do curry wlej mleczko kokosowe i podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

3

Serwuj w jednej miseczce z ryżem. Udekoruj płatkami migdałów i plasterkami cytryny.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!