Tajskie szaszłyki rybne z mango

przepis pochodzi z
Tajlandia

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Mówi się, że kuchnię tajską ukształtowała kuchnia chińska i indyjska - takie połączenie nie może się nie udać! Zapraszamy do Tajlandii.

Jakie smaki spotkacie w tej kuchni? Od delikatnych, aromatycznych po piekielnie ostre. Tajska kuchnia bawi się smakiem i kolorem, łącząc kolendrę, trawę cytrynową, pasty curry, miętę, limonkę, owoce morza, mleko kokosowe, warzywa i mięsa. To połączenie składa się na lekkie dania, które podbijają serca na całym świecie.

Ciekawe, czy skradną i Twoje? :)

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego
400 g Sosu Słodko-Kwaśnego
300 g filetów z białej ryby (dorsz, halibut, ryba maślana)
4 łyżki oleju roślinnego
obrane mango

przepis

1

Rybę, mango i zieloną paprykę pokrój na tej samej wielkości kawałki, 3x4 cm. Postaraj się przygotować 24 kawałki ryby, 16 kawałków mango i 16 kawałków zielonej papryki oraz 8 patyczków do szaszłyków. W garnku ugotuj Ryż Długoziarnisty Uncle Ben’s® według instrukcji na opakowniu.

2

Na patyczek nadziewaj na przemian: rybę, mango i paprykę. Nadmiar patyczka utnij. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 7 szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzej olej, smaż szaszłyki po 2 minuty z każdej strony. W rondlu podgrzej Sos słodko -kwaśny Uncle Ben’s®.

3

Serwuj rybne szaszłyki z ryżem i porcją sosu.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media