Szybka salsa na fiestę

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
10 minut

przepis na
4 osoby

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.  

składniki

400 g Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne
opakowanie nachos
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne
świeżo starty imbir
sól, cukier
papryczki chilli (lub chili w proszku)
przyprawy do wyboru

przepis

1

Sos Meksykański Chilli Con Carne przełóż do garnka. Dopraw według własnego uznania wybranymi przyprawami: chilli, pieprzem cayenne, rozgniecionym czosnkiem lub startym imbirem, solą i cukrem. Gotuj kilka chwil, odstaw do ostygnięcia.

2

Sposób podania: w kolorowych, niewielkich miseczkach ustawionych w pobliżu nachos. Uwaga: tak doprawiony sos możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!