Szaszłyki z kurczaka w pięciu smakach

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

250 g Ryżu Pełnoziarnisitego
1 pęczek dymki
200 g różyczek brokuła
300 g piersi kurczaka
1 marchewka
1 łyżeczka przyp9rawy '5 smaków'

przepis

1

Ugotuj Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s®. Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz przyprawą i zalej 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj dokładnie. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Odetnij grubsze części brokułów i pokrój drobno. Dymkę posiekaj.

2

Przygotuj 8 patyczków do szaszłyków, nadziej na nie mięso i smaż na rozgrzanej patelni, po 3 minut z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni.

3

Na tej samej patelni podsmaż przez 5 minut marchewkę, z dymką i brokułem. Na koniec dodaj ryż i smaż jeszcze chwilę.

4

Podawaj po dwa szaszłyki z Ryżem Pełnoziarnistym Uncle Ben’s®, posypane posiekaną dymką.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media