Śnieżny królik z żurawiną i ryżem

przepis pochodzi z
Kanada

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Jeśli myślicie, że Kanada stoi syropem klonowym - macie rację!  Kanadyjczycy dodają go niemal do wszystkiego, przez co zupełnie odmieniają  znane od dawna smaki.

Najstarsze plemiona Indian twierdzą, że przepis na syrop klonowy otrzymali od bogów. Jeśli i Wy macie ochotę na boskie smaki, wybierzcie jeden z naszych przepisów.

Zapraszamy do wspólnego gotowania!

składniki

125 g Ryżu Długoziarnistego
1 duży królik
125 ml białego wina
125 ml wody
3 łyżki musztardy
300 ml śmietany 36% tł.
1 cebua
2-3 gałązki rozmarynu
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 łyżki masła
żurawina

przepis

1

Królika pokrój na części.

2

Przypraw solą i pieprzem, następnie obsmaĪ na złoty kolor z kaĪdej strony na 2 łyĪkach masła.

3

Po usmażeniu zdejmij z patelni. Dodaj pozostałe masło i usmaż cebulę pokrojoną w półtalarki. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz białe wino, musztardę i gałązki rozmarynu. Dodaj podsmażonego królika, przykryj garnek pokrywką i duś na średniej mocy kuchenki przez około 45 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je z garnka. Do sosu dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut aĪż odparuje

4

Podawaj mięso polane sosem z ryżem oraz dodatkiem żurawiny. Smacznego!

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media