Śmietankowe Risotto z kurczakiem

przepis pochodzi z
Włochy

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Czy we Włoszech rośnie ryż? Jeśli myślicie, że nie, jesteście w błędzie! Włochy są bowiem największym producentem ryżu w całej Europie!  Sprawdźcie, jakie ryżności wychodzą z kuchni włoskiej - jesteśmy pewni, że pokochacie je z pierwszym kęsem!

składniki

250 g Ryżu Risotto
3 łyżki oleju
200 g mieszanki warzyw (żółta i czerwona papryka, groszek)
drobno posiekana cebula
pęczek drobnego szczypiorku
100 ml śmietany 12%
0,5 l bulionu drobiowego
300 g pokrojonego w paseczki mięsa z kurczka lub indyka

przepis

1

Na rozgrzanej patelni lub w płytkim rondlu usmaż kurczaka do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone mięso odstaw na bok. W tym samym naczyniu podsmaż cebulę. Dorzuć warzywa i przesmaż jeszcze 2 minuty ciągle mieszając.

2

Do warzyw dodaj suchy ryż i uzupełnij połową bulionu. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż ryż zacznie wchłaniać płyn, w miarę potrzeby uzupełniaj bulion.

3

Potrawę zdejmij z ognia, gdy nabierze kremowej konsystencji. Dodaj śmietanę i usmażonego wcześniej kurczaka, dobrze wymieszaj.

4

Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media