Smażony ryż z szynką

przepis pochodzi z
Australia

gotowe w
20 minut

przepis na
4 osoby

Niedoceniana, choć ostatnio zyskuje na popularności kuchnia australijska, zwana także kuchnią fusion to prawdziwa gratka dla smakoszy. Jest bardzo różnorodna - z jednej strony łączy tradycyjną kuchnię Aborygenów, a z drugiej nowoczesne połączenia i techniki zwane czasem kuchnią fusion.

Jak najlepiej przedstawić te z pozoru bardzo kontrastujące smaki?  

Przekonajcie się sami!

składniki

250 g Ryżu Basmati
200 g szynki
1 szklanka groszku cukrowego
1 szklanka zielonego groszku mrożonego
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
cebula
4 jajka
1/2 małego brokułu
sól i pieprz
olej sezamowy

przepis

1

Ugotuj ryż basmati Uncle Ben’s. Groszek cukrowy umyj i zblanszuj przez 15 sekund w zagotowanej wodzie. Następnie przelej zimną wodą. Brokuł umyj, podziel na małe różyczki i gotuj przez 5-8 minut.

2

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju sezamowego, podsmaż cebulę, czosnek oraz szynkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony szczypiorek. Następnie dodaj brokuł, zielony groszek i groszek cukrowy pokrojony na mniejsze kawałki. Kilka sztuk groszku cukrowego zostaw do dekoracji.

3

Dodaj ryż i smaż jeszcze chwilę. Całość przypraw solą i pieprzem. Podawaj każdą porcje smażonego ryżu z jajkiem sadzonym.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media