Smażony ryż z jajkiem

przepis pochodzi z
Polska

gotowe w
20 minut

przepis na
4 osoby

Niedoceniana, choć ostatnio zyskuje na popularności kuchnia australijska, zwana także kuchnią fusion to prawdziwa gratka dla smakoszy. Jest bardzo różnorodna - z jednej strony łączy tradycyjną kuchnię Aborygenów, a z drugiej nowoczesne połączenia i techniki zwane czasem kuchnią fusion.

Jak najlepiej przedstawić te z pozoru bardzo kontrastujące smaki?  

Przekonajcie się sami!

składniki

250 g Ryżu Jaśminowego
szklanka zielonego groszku
2 ząbki czosnku
3 jajka
3 marchewki
1 cm imbiru
1-2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz
oliwa z oliwek

przepis

1

Ugotuj ryż jaśminowy Uncle Ben’s. Jajka wymieszaj i usmaż na łyżce oliwy z oliwek. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę

2

Na 2-3 łyżkach oliwy usmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz imbir. Dodaj następnie marchewkę i sos sojowy. Po kolejnych 5 minutach dodaj groszek, szczypiorek oraz ryż. Dopraw solą i pieprzem.

3

Wszystko wymieszaj z usmażonym jajkiem. Podawaj posypane szczypiorkiem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media