Słodko-kwaśna potrawka z dyni

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Słodko-Kwaśnego
250 g Ryżu Długoziarnistego
300 g dyni
czerwona papryka
200 g kapusty pekińskiej
3 ząbki czosnku
cebula

przepis

1

Obierz dynię ze skórki, miąższ pokrój na dość spore kawałki. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Kapustę pokrój w paski. Paprykę oczyść i pokrój w paski.

2

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, podsmażaj aż nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze minutę. Następnie połącz z dynią, parpyką i kapustą. Duś 5 minut. Całość wymieszaj i dodaj Sos Słodko-Kwaśny Uncle Ben's®, zagotuj.

3

Podawaj z Ryżem Długoziarnistym Uncle Ben's® lub jako dodatek do ulubionego mięsa.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!