Sezamowa wołowina z grzybami

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego z dzikim
400 g polędwiczek wołowych
200 g pieczarek
brokuł
łyżeczka sezamu
1/2 papryczki chili
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
brokuł

przepis

1

Wołowinę pokrój w paseczki. W misce wymieszaj mięso z dodatkiem posiekanego czosnku, sosem sojowym i ziarnami sezamu. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Brokół podziel na różyczki, a grubsze łodygi potnij na drobniejsze kawałki. Papryczkę posiekaj.

2

Ugotuj brokół al dente. Na patelni podsmaż pieczarki z łyżką oliwy i ze szczyptą soli. Zdejmij grzyby na bok.

3

Na tę samą patelnię dodaj 2 łyżki oleju, rozgrzej go mocno. Smaż marynowaną wołowinę przez 5 minut cały czas mieszając. Pod koniec dorzuć chili i przemieszaj.

4

Podawaj z ugotowanym ryżem długoziarnistym z dzikim.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media