Satay

przepis pochodzi z
Indonezja

gotowe w
20 minut

przepis na
4 osoby

18 tysięcy wysp i wysepek, 500 wulkanów, 230 milionów ludzi, 580 języków i dialektów - niewiele miejsc na świecie jest tak różnorodnych jak Indonezja. Czego zatem można spodziewać się po kuchni tego regionu?

  • Indonezyjskie jedzenie zwykło się opisywać jednym słowem - rijsttafel, oznacza ono „stół ryżu”, nie dziwi więc fakt, że ryż jest podstawą kuchni indonezyjskiej, gotuje się go na parze - w tradycyjny sposób lub w specjalnych maszynkach.
  • Indonezja jest archipelagiem “najpikantniejszych wysp”, słynie on bowiem z produkcji cynamonu, gałki muszkatołowej i wielu odmian chilli, które wykorzystuje się do przygotowania sosów zwanych smabal.
  • Najbardziej popularną potrawą jest nasi goreng - smażony ryż. Można go dostać wszędzie - na straganie, na targu, w restauracji, od Sumatry po Papuę, z różnymi dodatkami w zależności od regionu, w którym go jemy :)


Skusicie się na przysmaki w indonezyjskim stylu? :)

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego
2 filety z kurczaka
świeża kolendra

MARYNATA

150 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 cm imbiru
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka trawy cytrynowej

SOS

4 łyżki masła orzechowego
250 g mleka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
sok z ½ limonki
cukier, sól, pieprz do smaku
olej

przepis

1

Kurczaka pokrój w cienkie paski i włóż do miski.

2

Dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folą spożywczą i włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Patyczki namocz w wodzie przez około 30 minut, dzięki temu nie spalą się podczas smażenia. Po tym czasie nadziej na patyki mięso i usmaż lub grilluj na patelni lub w piekarniku.

3

Ugotuj ryż oraz przygotuj sos. Wszystkie składniki oprócz soku z limonki podgrzej w garnku lub na patelni. Po zdjęciu z kuchenki dodaj sok z limonki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

4

Serwuj mięso z ryżem oraz sosem orzechowym. Posyp świeżą kolendrą.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media