Ryż z truskawkami

przepis pochodzi z
Polska

gotowe w
20 minut

przepis na
4 osoby

Polska kuchnia to przede wszystkim smak i tradycja! Pierwsze co przychodzi nam na myśl, to smaki dzieciństwa, które przygotywała nam mama czy babcia. Dlatego też, wybraliśmy najlepsze przepisy z ich książek kucharskich i prezentujemy je w nieco odmienionym wydaniu! Sprawdźcie.

składniki

125 g Ryż Długoziarnisty z dzikim
400 ml kokosowego mleka
300 g truskawek
sok z ½ cytryny
cukier do smaku
2-3 łyżki płatków kokosowych

przepis

1

W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby podlej wodą.

2

Truskawki pokrój w dużą kostkę, kilka pozostaw do dekoracji. Skrop pokrojone truskawki sokiem z cytryny i dodaj do gotującego sięryżu.

3

Gdy ryż będzie już ugotowany, a truskawki lekko zmiękną przełóżryż do miseczek. Udekoruj podprażonymi płatkami kokosa i świeżymi truskawkami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media