Ryż na mleku kokosowym z mango

przepis pochodzi z
Australia

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Niedoceniana, choć ostatnio zyskuje na popularności kuchnia australijska, zwana także kuchnią fusion to prawdziwa gratka dla smakoszy. Jest bardzo różnorodna - z jednej strony łączy tradycyjną kuchnię Aborygenów, a z drugiej nowoczesne połączenia i techniki zwane czasem kuchnią fusion.

Jak najlepiej przedstawić te z pozoru bardzo kontrastujące smaki?  

Przekonajcie się sami!

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego
400 ml mleka kokosowego
2 dojrzałe mango
2-3 łyżki cukru
4 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli

przepis

1

Ugotuj ryż długoziarnisty Uncle Ben’s. Dodaj mleko kokosowe oraz brązowy cukier. Gotuj przez 5-10 minut, ażryż będzie gęsty.

2

Wiórki podpraż na suchej patelni na złoty kolor. Mango obierz i pokrój w plasterki.

3

Podawaj gotowy ryż z porcją mango, posypane z wierzchu prażonymi wiórkami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media