Ryż brązowy z kurczakiem i imbirem

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

250 g Ryżu Pełnoziarnistego
400 g piersi kurczaka
2 duze czerwone papryki
1/2 pęczka szczypiorku
2 cm imbiru (lub łyżeczka imbiru w proszku)
3 ząbki czosnku
2 jajka

przepis

1

Ugotuj ryż pełnoziarnisty Uncle Ben’s® według instrukcji na opakowaniu. Pierś kurczaka pokrój na małe kawałki. Obrany imbir posiekaj, czosnek wyciśnij przez praskę. W misce wymieszaj czosnek, imbir i połącz z kawałkami kurczaka. Do miseczki wybij jajka i rozmieszaj je widelcem.

2

Na rozgrzanej patelni smaż kurczaka z dodatkiem 2 łyżek oleju przez 5 minut cały czas mieszając. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Szczypiorek wypłucz i posiekaj.

3

Następnie dodaj paprykę i smaż jeszcze 5 minut. Na patelnię wrzuć ryż oraz szczypiorek, wymieszaj dokładnie. Wlej rozmącone jajka i mieszaj, aż się zetną.

4

Podawaj w miseczkach, a dla odważnych – z pałeczkami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media