Riz Olé Olé

przepis pochodzi z
Francja

gotowe w
20 minut

przepis na
3-4 osoby

Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają  swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.

Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!

składniki

150 g Ryżu do risotto
1 l mleka
30 g cukru
100 g czekolady
1 laska wanilii
garść maliny

przepis

1

Przygotuj wszystkie składniki.

2

Zagotuj mleko wraz z cukrem i laską wanilii. Dodaj ryż i zmniejsz moc kuchenki na średnią. Gotuj przez około 15 minut mieszając co jakiś czas.

3

Gdy ryż będzie miękki zdejmij garnek w kuchenki i dodaj pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Wymieszaj całość dokładnie aż czekolada się rozpuści.

4

Przełóż ryż do małych szklaneczek i pozostaw do wystudzenia. Udekoruj malinami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media