Riz au lait aux fraises

przepis pochodzi z
Francja

gotowe w
25 minut

przepis na
4 osoby

Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają  swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.

Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!

składniki

200 g Ryżu do risotto
1 l mleka
100 ml śmietany 36%
laska wanilii
500 g truskawek
180 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
1 łłyżka cukru

przepis

1

W garnku o grubym dnie zagotuj mleko wraz z cukrem oraz śmietanką. Wanilię przekrój na pół i za pomocą noża wyjmij nasionka.

2

Dodaj całość do mleka. Wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. Wyjmij wanilię i przełóż ryż do szklanek. Truskawki pokrój w ćwiartki.

3

Truskawki włóż do garnka i zagotuj z 1 łyżką cukru oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz możesz zmiksować ugotowane truskawki na mus, lub pozostawić z nierozgotowanymi kawałkami.

4

Dodaj warstwę truskawek na mleczny ryż. Podawaj od razu po przygotowaniu lub dobrze schłodzone.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media