przepis pochodzi z
Francja
gotowe w
25 minut
przepis na
4 osoby
Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.
Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!
200 g Ryżu do risotto
1 l mleka
100 ml śmietany 36%
laska wanilii
500 g truskawek
180 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
1 łłyżka cukru
W garnku o grubym dnie zagotuj mleko wraz z cukrem oraz śmietanką. Wanilię przekrój na pół i za pomocą noża wyjmij nasionka.
Dodaj całość do mleka. Wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. Wyjmij wanilię i przełóż ryż do szklanek. Truskawki pokrój w ćwiartki.
Truskawki włóż do garnka i zagotuj z 1 łyżką cukru oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz możesz zmiksować ugotowane truskawki na mus, lub pozostawić z nierozgotowanymi kawałkami.
Dodaj warstwę truskawek na mleczny ryż. Podawaj od razu po przygotowaniu lub dobrze schłodzone.