Risotto ze szparagami i białym winem

przepis pochodzi z
Włochy

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Czy we Włoszech rośnie ryż? Jeśli myślicie, że nie, jesteście w błędzie! Włochy są bowiem największym producentem ryżu w całej Europie!  Sprawdźcie, jakie ryżności wychodzą z kuchni włoskiej - jesteśmy pewni, że pokochacie je z pierwszym kęsem!

składniki

250 g Ryżu Risotto
0,5 bulionu drobiowego
200 g białych lub zielonych szparagów, pokrojone w 4 cm kawałki
100 ml białego wytrawnego wina
200 g piersi kurczaka
ser typu parmezan
1/2 cebuli, drobno posiekana

przepis

1

Na patelni lub w płytkim rondlu podsmaż cebulę z łyżką oliwy. Dodaj wino i zredukuj o połowę.

2

Dodaj Ryż Risotto Uncle Ben's® i uzupełnij połową bulionu. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż ryż zacznie wchłaniać płyn. Po upływie 10 minut dorzuć szparagi. W miarę potrzeby uzupełniaj bulionem.

3

Zdejmij z ognia, gdy potrawa nabierze kremowej konsystencji. Z piersi kurczaka wykrój 4 cienkie kotlety. Usmaż je z dodatkiem oleju na złoty kolor. Podawaj risotto z płatkiem mięsa, posypane startym parmezanem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media