Risotto z grzybami

przepis pochodzi z
Francja

gotowe w
35 minut

przepis na
4 osoby

Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają  swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.

Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!

składniki

250 g ryżu do risotto
400 ml bulionu
mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu
80 ml wina białego
ząbek czosnku
3 łyżki masła
30 dag suszonych borowików

przepis

1

Grzyby zalej 500 ml ciepłej wody i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie odlej wodę i pokrój grzyby na drobniejsze kawałki.

2

Podsmaż na oliwie posiekany drobno czosnek oraz cebulę. Dodaj ryż i po 2-3 minutach dodaj wino. Gdy wino się wygotuje, dodaj grzyby i podlewaj partiami bulionem wymieszanym z połową wody z nasączania grzybów. Co jakiś czas mieszaj delikatnie całość.

3

Kiedy ryż będzie posiadał odpowiednią konsystencję, dodaj starty parmezan, masło i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media