Pulpety w sosie koperkowym

przepis pochodzi z
Polska

gotowe w
25 minut

przepis na
4 osoby

Polska kuchnia to przede wszystkim smak i tradycja! Pierwsze co przychodzi nam na myśl, to smaki dzieciństwa, które przygotywała nam mama czy babcia. Dlatego też, wybraliśmy najlepsze przepisy z ich książek kucharskich i prezentujemy je w nieco odmienionym wydaniu! Sprawdźcie.

składniki

250 g Ryż Jaśminowy
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
pieprz
1 pęczek koperku
2-3 łyżki masła
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
600 ml bulionu drobiowego
olej do smażenia

przepis

1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.

2

Uformuj pulpety, otocz je w bułce tartej i obsmaż z każdej strony. Na patelni przygotuj sos.

3

Podgrzej bulion z pozostałą częścią cebuli. Dodaj oczyszczony i posiekany koperek. Mąkęziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Wlej mieszankę na patelnie i wymieszaj aby zagęścić sos. Dodaj usmażone pulpety oraz masło, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.

4

Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym, posypane świeżym koperkiem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media