Pomidory faszerowane ryżem z włoskimi ziołami

przepis pochodzi z
Włochy

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Czy we Włoszech rośnie ryż? Jeśli myślicie, że nie, jesteście w błędzie! Włochy są bowiem największym producentem ryżu w całej Europie!  Sprawdźcie, jakie ryżności wychodzą z kuchni włoskiej - jesteśmy pewni, że pokochacie je z pierwszym kęsem!

składniki

250 g Ryżu Pełnoziarnistego
8 średniej wielkości pomidorów
1/4 łyżeczki chili w proszku
2 łyżki orzechów piniowych lub włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka bazylii

przepis

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C. Pomidory umyj, odetnij gruby plaster przy szypułce. Wykrój twarde części, a plasterki pokrój w drobną kostkę. Z pomidorów wydrąż gniazda nasienne, tak aby pomidory pomieściły jak najwięcej farszu. Ugotuj Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s®

2

Pietruszkę i bazylię posiekaj. W misce wymieszaj kostkę pomidorową z ryżem, oliwą z oliwek, posiekaną pietruszką i bazylią oraz orzeszkami. Posól, popieprz. Umieść pomidory na formie do pieczenia i wstaw do pieca na 15 minut.

3

Serwuj faszerowane pomidory jako lekką kolację lub przekąskę.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media