Polędwiczki BBQ

przepis pochodzi z
USA

gotowe w
30 minut

przepis na
3-4 osoby

Jaka jest Amerykańska kuchnia? Szybka! A takie dania lubimy najbardziej! Zapraszamy do wspólnego gotowania, podczas którego przekonacie się, że USA nie tylko frytkami i burgerami stoją ;)

składniki

250 g Ryżu Basmati
2 polędwice wieprzowe
500 ml keczupu
80 ml octu jabłkowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1-2 łyżki musztardy
łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka sosu tabasco
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżki Worcestershire
1 łyżka octu balsamicznego
100 g masła
sól i pieprz

przepis

1

Polędwiczki umyj i oczyść z błonek. Przygotuj sos barbecue. Wszystkie składniki sosu włóżdo garnka o gruby dnie, gotuj przez około 15-20 minut, często mieszając. Gdy sos zgęstnieje przełóż do słoiczka.

2

Polędwiczki posmaruj sosem i zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez 20-25 minut.

3

W tym czasie przygotuj sałatkę. Odcedź czerwoną i białą fasolkę, zieloną ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę, seler w plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki razem, dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Składniki na sałatkę: • puszka czerwonej fasoli • puszka białej fasoli • 300 g fasoli szparagowej • 2-3 łodygi selera naciowego • 1 mała czerwona cebula • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki octu jabłkowego • Sok z połowy cytryny • natka pietruszki • Sól i pieprz

4

Polędwiczki po upieczeniu odstaw na kilka minut aby mięso odpoczęło, dzięki temu będzie bardzo soczyste. Podawaj z ugotowanym ryżem basmati Uncle Ben’s oraz sałatką z fasoli.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media