Płatki wołowiny w pikantnym sosie

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Słodko-Kwaśnego Pikantnego
125 g Ryżu Długoziarnistego
300 g polędwicy wołowej
3 łyżki oleju do smażenia
200 g kukurydzy (małe kolbki) z zalewy lub opcjonalnie z puszki
100 g kiełków sojowych
150 g pieczarek

przepis

1

Pokrój wołowinę i pieczarki w cieniutkie paski.

2

Na rozgrzanej patelni obsmaż płatki polędwicy.

3

Dodaj Sos Słodko-Kwaśny Pikantny Uncle Ben's® i duś przez 5 minut. Dorzuć kukurydzę, pieczarki i kiełki sojowe. Gotuj kolejne 5 minut.

4

Podawaj z Ryżem Długoziarnistym Uncle Ben's®.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!