Pikantne skrzydełka z sosem słodko-kwaśnym

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Słodko-Kwaśnego Pikantnego
250 g Ryżu Długoziarnistego
jabłko
pomarańcza
12 skrzydełek z kurczaka
2 łodygi selera naciowego
łyżka cukru
łyżeczka chili w proszku
2 łyżki sosu sojowego

przepis

1

Umyte i osuszone skrzydełka, przekrój na pół. W misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, chili i cukier. Dodaj skrzydełka, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Jabłko pokrój na plasterki. Pomarańczę umyj, obierz. Z pomarańczy wykrój cząstki bez białej skórki. Umyty seler pokrój w plasterki.

2

Wrzuć wszystkie składniki do garnka, dodaj Sos Słodko-Kwaśny Uncle Ben’s® i razem duś przez 5 minut. Ugotuj Ryż Długoziarnisty Uncle Ben’s®. Na rozgrzanej patelni lub w rondlu smaż skrzydełka w głębokim tłuszczu przez 3 minuty z każdej strony. Odsącz nadmiar tłuszczu papierem kuchennym.

3

Podawaj Ryż Długoziarnisty Uncle Ben’s® z pikantną słodko-kwaśną salsą i skrzydełkami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media