Pierś z kurczaka w orzechowo-pikantnej skórce

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.  

składniki

2 łyżki orzechów arachidowych
pęczek dymki
łyżeczka chili
2 strączki papryczka chili
200 g różyczek kalafiora
natka zielonej pietruszki
200 g czerwonej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
łyżeczka słodkiej papryki
2 piersi kurczaka
250 g Ryżu Długoziarnistego

przepis

1

Podzielone na małe cząstki różyczki kalafiora ugotuj, odsącz. Dymkę wypłucz i pokrój diagonalnie na 2 centymetrowe kawałki. Fasolkę odcedź. Oczyść z błonek piersi kurczaka, osusz papierem kuchennym. Posiekaj drobno orzechy i wymieszaj z papryką chili. Obtocz mięso w panierce.

2

Smaż pierś kurczaka z dodatkiem 2 łyżek oleju po 5 minut z każdej strony. Dodaj dymkę, przykryj pokrywą i duś na wolnym ogniu. Zdejmij mięso z patelni.

3

Ugotuj Ryż Długoziarnisty Uncle Ben’s®. Do dymki na patelnię dorzuć fasolkę i kalafiora, a następnie wymieszaj. Dodaj ryż z torebki, słodką paprykę w proszku i wymieszaj. Pierś kurczka pokrój ukośnie w plastry.

4

Podawaj mięso na ryżu z warzywami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media