Pieczony pstrąg

przepis pochodzi z
Kanada

gotowe w
25 minut

przepis na
2-4 osoby

Jeśli myślicie, że Kanada stoi syropem klonowym - macie rację!  Kanadyjczycy dodają go niemal do wszystkiego, przez co zupełnie odmieniają  znane od dawna smaki.

Najstarsze plemiona Indian twierdzą, że przepis na syrop klonowy otrzymali od bogów. Jeśli i Wy macie ochotę na boskie smaki, wybierzcie jeden z naszych przepisów.

Zapraszamy do wspólnego gotowania!

składniki

125 g Ryżu Pełnoziarnistego
2-4 pstrągi
1 cytryna
4 ząbki czosnku
3 papryki (żółta, pomarańczowa i zielona)
garść pomidorków koktajlowych
2-3 czerwone cebule
oliwa z oliwek
sól i pieprz

przepis

1

Przygotuj warzywa, pokrój w dużą kostkę paprykę, cebulę w ćwiartki. Pomidory pozostaw w całości.

2

Ryby umyj osusz papierowym ręcznikiem. Przypraw solą i pieprzem wnętrza ryb, cytryny pokrój w talarki. Włóż po 3-4 plasterki cytryny oraz po 2 ząbki czosnku do środka każdej ryby.

3

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż ryby oraz warzywa, wszystko skrop oliwą z oliwek i posyp solą. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

4

Podawaj z ryżem pełnoziarnistym Uncle Ben’s.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media