Pieczone skrzydełka w sosie klonowym z dzikim ryżem

przepis pochodzi z
Kanada

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Jeśli myślicie, że Kanada stoi syropem klonowym - macie rację!  Kanadyjczycy dodają go niemal do wszystkiego, przez co zupełnie odmieniają  znane od dawna smaki.

Najstarsze plemiona Indian twierdzą, że przepis na syrop klonowy otrzymali od bogów. Jeśli i Wy macie ochotę na boskie smaki, wybierzcie jeden z naszych przepisów.

Zapraszamy do wspólnego gotowania!

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego z dzikim
12 skrzydełek
1/2 szklanki syropu klonowego
3-4 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
sól i pieprz
2-3 łyżki masła

przepis

1

Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

2

Przygotuj marynatę, wymieszaj musztardę, połowę syropu klonowego, drobno pokrojony czosnek i papryczkę chili oraz sól i pieprz. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

3

Po tym czasie podsmaż na rozgrzanym maśle. Pod koniec smażenia dodaj pozostałą część syropu.

4

Podawaj z porcją ryżu, posypane natką pietruszki.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media