Pekińskie schabowe pałeczki w pikantnej panierce

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego
400 g Sosu Słodko-Kwaśnego
400 g schabu
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 kapusty pekińskiej
5 łyżek byłki tartej
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
olej do głębokiego smażenia
olej do głębokiego smażenia

przepis

1

Schab pokrój na centymetrowe paseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze schabem, posól, popieprz. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj.

2

W rondelku podgrzej sos słodko-kwaśny Uncle Ben’s® i dorzuć kapustę. Gotuj 5 minut. W misce wymieszaj bułkę tartą i chili. Połącz z paseczkami schabu. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Następnie smaż mięso w głębokim tłuszczu aż do zezłocenia skórki. Wyjmij i osącz na ręczniku papierowym.

3

Podawaj z sosem i ryżem. Spróbuj użyć pałeczek.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media