Pallea valenciana

przepis pochodzi z
Francja

gotowe w
25 minut

przepis na
4 osoby

Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają  swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.

Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!

składniki

450 g Ryż Risotto
2 ćwiartki kurczaka
2 ćwiartki królika
4-5 pomidorów
250 g fasolki szparagowej
mała puszka białej fasoli
szczypta szafranu
rozmaryn
1 łyżeczka papryki
sól
pieprz
oliwa z oliwek

przepis

1

Wyciągnij kości z mięsa. Mięso pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju.

2

Dodaj pokrojoną na 3-4 cm kawałki fasolkę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Smaż przez kilka minut i dopraw solą, pieprzem oraz papryką i rozmarynem. Szafran zalej 3 łyżkami ciepłej wody lub mleka.

3

Na patelnię wlej litr wody, dodaj białą fasolę oraz szafran, wymieszaj i wsyp na wierzch równomierną warstwę ryżu.

4

Gotuj przez około 15-20 minut, tak aby wchłonął cały płyn i stał się miękki. W razie potrzeby podlej dodatkową porcją wody.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media