Oyakodon

przepis pochodzi z
Japonia

gotowe w
20 minut

przepis na
2 osoby

Japonia jest krajem, w którym gotowanie stanowi nierozerwalną  część kultury. Sposób, w jaki potrawy są przygotowywane, podawane i jedzone jest sztuką, a ważniejsze od samego dania są tradycja i estetyka. Chcecie się przekonać, co czeka Was w kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni?


  • Jeśli mielibyśmy w dwóch słowach opisać kuchnię japońską, to użylibyśmy słów: harmonijna i naturalna.
  • Japońskie jedzenie jest uznawane za najzdrowsze na świecie! Dominują w nim świeże warzywa, owoce morza i ryby.
  • Fundament kuchni Japońskiej stanowi ryż - znajdziemy go w niemal każdej potrawie,
  • Najbardziej popularną japońską tradycją jest ceremonia picia herbaty, której Japończyk poświęca około 40 minut dziennie.

składniki

125 g Ryżu Pełnoziarnistego
250 g domowego bulionu
1 cebula
300 g podudzi kurczaka bez kości
3 jajka
pęczek dymki
1 łyżka sosu sojowego
łyżeczka cukru

przepis

1

Cebulę oraz dymkę przekrój na pół i pokrój w talarki. Szczypiorek pokrój w 3 cm kawałki. Szczypiorek pokrój w 3 cm kawałki. Wlej na patelnię bulion, dodaj sos sojowy oraz cukier, zagotuj. Wrzuć do gotującego się bulionu pokrojoną cebulę.

2

Gdy cebula zmięknie dodaj pokrojone w kostkęmięso. Gotuj przez około 15 minut ażmięso będzie gotowe. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz dwarozmieszane jajka. Duś jeszcze przez kilka minut aż jajka się zetną.

3

Podawaj w miseczkach na ugotowanym pełnoziarnistym ryżu. Na wierzch, jeśli lubisz, możesz dodać surowe żółtko (wcześniej jajko umyj i sparz wrzątkiem).Całość udekoruj drobno pokrojonym szczypiorkiem.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!