Naleśniki nadziewane farszem meksykańskim

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.

składniki

400 g Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne
450 g mięsa mielonego
8 gotowych naleśników
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
200 g czerwonej fasoli z puszki
2-3 łyżki oleju
odrobina masła
2 łyżki bułki tartej
sól

przepis

1

Przygotuj naleśniki i produkty potrzebne do przygotowania farszu.

2

Na patelni podgrzej olej i usmaż mięso mielone. Przysmażone mięso rozdrobnij na mniejsze kawałki. Odstaw na bok. Na drugiej patelni podsmaż na oleju na złocisto poszatkowaną cebulę. Zmniejsz płomień i dodaj Sos Uncle Ben’s® Meksykańskiego Chilli Con Carne. Następnie dołóż fasolę oraz rozdrobniony czosnek. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj i podgrzej całość. Przypraw do smaku solą. Tak przygotowany farsz zagęścić, wsypując bułkę tartą. Wymieszaj i jeszcze przez chwilę smaż.

3

Gdy farsz nieco ostygnie, napełnij nim naleśniki, układając go po środku naleśnika z wolną przestrzenią przy brzegu.

4

Ułóż naleśniki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posyp tartym serem i wiórkami masła. Naczynie umieść w średnio nagrzanym piekarniku i zapiekaj ok. 15 min. Sposób podania: prosto z piekarnika, najlepiej z surówkami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media