Nadziewane bułeczki w stylu Mexico (Fajoli)

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
3 minut

przepis na
8 osoby

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.  

składniki

400 g Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne
2 puszki fasoli
ogórek
50 g szynki w plastrach
8 bułek pszennych lub kukurydzianych
1-2 roztarte ząbki czosnku
szklanka sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paski
pieprz, sól
papryka
sos vinegret

przepis

1

Fasolkę odcedź na sicie. Połącz z Sosem Uncle Ben’s® Meksykańskiego Chilli Con Carne i postaw na małym ogniu. Dodaj rozdrobniony czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez 10 min.

2

Przygotowany sos przetrzyj przez sito i doprowadź do temperatury pokojowej. Fasolę można rozgnieść drewnianą łyżką (fasola z puszki jest bardzo miękka), jeśli lubisz ręcznie roztartą pastę.

3

Szynkę pokrój na paski, paprykę na cienkie obrączki, ogórek na plasterki. Bułki przekrój nieco powyżej linii środka i usuń miąsz. Przygotowane w ten sposób bułki wypełnij pastą fasolową. Posyp sałatą. Na niej układaj warstwami szynkę, ogórek i paprykę do wyczerpania składników. Wierzchy „piramidek” skrop sosem vinegret i przykryj odkrojonymi z bułek kapelusikami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media