Moros y cristianos

przepis pochodzi z
Karaiby

gotowe w
25 minut

przepis na
6 osób

Jest taki region, który w swej kuchni łączy smaki z każdego zakątku świata - mowa o kuchni wysp Morza Karaibskiego.

Jak może smakować jedzenie z regionu tych piaszczystych pełnych słońca plaż? Z pewnością niesamowicie i egzotycznie! Chcecie się przekonać? :)

składniki

450 g Ryżu do risotto
2 puszki czarnej fasoli
150 g boczku wieprzowego
cebula
1 zielona papryka
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
2/3 łyżeczki kuminu
sól i pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
250 - 400 ml wody

przepis

1

Wlej na patelnię oliwę, podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek,cebulę, czosnek oraz zieloną paprykę.

2

Dodaj kumin, oregano oraz liście laurowe. Następnie dodaj ryż, całość zalej czarną wodą z odsączenia fasoli oraz 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut.

3

Dodaj fasolę oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Wszystko wymieszaj i podlej kolejną szklanką wody. Mieszaj od czasu do czasu, aż ryż wsiąknie całą wodę i stanie się miękki.Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4

Podawaj gorące , posypane świeża kolendrą.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media