Moqueca - fish stew

przepis pochodzi z
Brazylia

gotowe w
25 minut

przepis na
4 osoby

Feeria smaków i bogactwo składników, nuta orzeźwiającej limonki i ostrość chili, pyszna, zdrowa, pełna słońca, muzyki i radości - taka jest kuchnia Brazylijska. Zapraszamy Was do jej spróbowania! Jest tak różnorodna, że każdy smakosz znajdzie w niej coś dla siebie.

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego
3-4 cebule
4 ząbki czosnku
100 g masła
4 łodygi selera naciowego
2 ziemniaki
250 g krewetek
500 g ryby (np. okoń, dorsz)
400 g pomidorów z puszki
400 ml mleka kokosowego
700 ml bulionu rybnego
1 łyżeczka papryki
szczypta płatków chili
1 limonka
sól i pieprz

przepis

1

Rybę potnij na mniejsze kawałki.

2

Na rozgrzany maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Dodaj bulion rybny, pomidory, mleko kokosowe oraz przyprawy (paprykę, płatki chili, sól oraz pieprz). Następnie dodaj ziemniaki.

3

Pod koniec, gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj krewetki oraz rybę. Zdejmij z kuchenki, dodaj sok z limonki i zamieszaj.

4

Podawaj z porcją ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media