Meksykańskie krokiety kukurydziane

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.  

składniki

400 g Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne
2 puszki kukurydzy dokładnie odsącznej z zalewy
jajko
olej do głębokiego smażenia
3-4 łyżki startego sera żółtego
5 łyżek mąki
pieprz, sól
łyżka cukru

przepis

1

Wymieszaj kukurydzę z mąką, cukrem, solą i pieprzem.

2

Dodaj jajko i ser; dokładnie wyrób masę. Masę nakładaj łyżką na bardzo gorący olej, smaż po obu stronach na złoty kolor.

3

Usmażone krokiety odsącz z tłuszczu używając papierowego ręcznika. Podgrzej Sos Uncle Ben’s® Meksykańskiego Chilli Con Carne. Podaj bezpośrednio po usmażeniu z ciepłym sosem.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!