Makaron sojowy z warzywami i sosem seczuańskim

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Seczuańskiego Chilli Fusion
200 g makaronu sojowego
6-7 grzybów mun
garść fasolki szparagowej (opcjonalnie)
papryka czerwona i zielona
3 liście kapusty pekińskiej
cebula i cebula dymka

przepis

1

Grzyby mun namocz w ciepłej wodzie przez 20 min. Po tym czasie odetnij nóżki, a kapelusze pokrój w paski. Jarzyny posiekaj w cienkie paski o długości ok. 6 cm.

2

Makaron sojowy zalej wrzącą wodą, przykryj i zostaw na kilka minut. Odcedź. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucaj kolejno: cebulę, paprykę, fasolkę, czosnek, grzyby, kapustę i dymkę mieszając cały czas. Dodaj makaron sojowy, wymieszaj z jarzynami. Dodaj Sos Uncle Ben’s® Chili Fusion, dopraw solą i cukrem.

3

Sposób podania: najlepiej w miseczkach zaraz po przygotowaniu. Oddzielnie można podać więcej sosu Uncle Ben’s® Chili Fusion, sos sojowy i pieprz cayenne w proszku dla amatorów naprawdę ostrych smaków.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!