Łosoś w kokosowo-owocowej potrawce

przepis pochodzi z
Tajlandia

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Mówi się, że kuchnię tajską ukształtowała kuchnia chińska i indyjska - takie połączenie nie może się nie udać! Zapraszamy do Tajlandii.

Jakie smaki spotkacie w tej kuchni? Od delikatnych, aromatycznych po piekielnie ostre. Tajska kuchnia bawi się smakiem i kolorem, łącząc kolendrę, trawę cytrynową, pasty curry, miętę, limonkę, owoce morza, mleko kokosowe, warzywa i mięsa. To połączenie składa się na lekkie dania, które podbijają serca na całym świecie.

Ciekawe, czy skradną i Twoje :)

składniki

250 g Ryżu Jaśminowego
cebula
2 łyżki wiórek kokosowych
200 ml mleczka kokosowego
200 ml aromatycznego bulionu drobiowego (z jednej kostki)
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku curry
4 kawałki łososia
owoce do wyboru (banan, jabłko, 120g świeżego ananasa)

przepis

1

Posiekaj drobno cebulę. Owoce obierz, jabłko i ananasa pokrój w kostkę, a banana w plasterki.

2

W rondelku podsmaż cebulę, zalej bulionem i zagotuj. Dodaj ananasa i jabłko. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj banana, proszek curry i mleko kokosowe i nie doprowadzając do wrzenia ogrzej.

3

Na patelni usmaż panierowanego w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi łososia, do uzyskania złotej skórki. Ugotuj Ryż Jasminowy Uncle Ben’s®.

4

Podawaj kawałki łososia z Ryżem Jaśminowym Uncle Ben's® i sosem kokosowo-owocowym.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media